19 Nisan 2011 Salı

Filmlere top model takviyesi

Hem Hollywood'da hem de Yeşilçam'da film endüstrisi podyum güzellerine bel bağladı.

Model olmak için gereken hemen her şey oyuncularda fazlasıyla var. Oyuncu olmak için gerekenler ise modellerde tamamen olmasa da kısmen var denilebilir. Oyun gücü ve yetenek gibi ayrıcalıklar, fizik ve duruş gibi özelliklerin arkasında biraz sönük gibi duruyor artık. Türkiye'de ve dünyada izlenme rekorları kıran pek çok filmde başrol oyuncusuna eşlik eden bir de top model görmek mümkün. Hatta birazcık, olmazsa olmaz gibi...

Modellerin güzellikleri mi daha çekici geliyor, yoksa medyatiklikleri mi? Ya da ilk başlarda amaç sinemaya tamamen farklı bir hava getirmek miydi? Her ne idiyse, artık ok yaydan çıktı. Top modelsiz bir film izleyemez olduk, neredeyse içinde kıyısından köşesinden bir top model olmadan filmin hiç değeri yok gibi. Oysaki bu mevzu edilen filmlerde mesleği oyunculuk olan bir kadın da o rolün hakkını fazlasıyla ve hatta modelden çok daha fazla verebilirdi. Ama artık bir filmin para getirmesini ve ilgi görmesini sağlamak için uygulanan tek yol, çok güzel ve alımlı mankenleri oynatmak oldu. İşin gerçeği, birçoğumuz bir filmin fragmanını izlerken ya da afişini okurken, ünlü bir mankenin veya top modelin ismini görünce ‘‘Vay, vay, vay, bu filme gelmek lazım’’ demiyor muyuz? Yani artık yeni yetenekler keşfetmek ‘‘out’’, mankenleri oynatmak çok ‘‘in.’’ Örnekleri sürüyle... Türk'lerden son örnek ‘Kahpe Bizans’ ve ‘Asansör’ filmlerinde oynayan Demet Şener. Hollywood'da ise bu işin örnekleri çok daha fazla. ‘‘Beşinci Güç’’ ile şöhretinin zirvesine çıkan eski Cerruti modeli Milla Jovovich, ‘‘Austin Powers’’da bizi gülmekten kırıp geçiren Hugh Grant'in sevgilisi Elizabeth Hurley ve son olarak da yeni vizyona girecek birkaç filmde birden oynayan Claudia Schieffer.

Anlayacağınız tüm dünyada sinema ve moda artık değişmez bir birliktelik sergileyecekler.

Yeşilçam’ın modelleri

Demet Şener, Türkiye'nin en popüler mankenlerinden biri. Şu sıralar hem Gani Müjde'nin ‘‘Kahpe Bizans’’ filminde oynuyor, hem de Mustafa Altıoklar'ın ‘‘Asansör’’ filminde. Aslında modelliğe ara vermiş gibi görünüyor, ama bu iki filmden sonra ne olacak bilinmez...

Arzu Yanardağ'ı manken olarak tanıdık. Ardından Mustafa Altıoklar'ın sevgilisi olarak ününe ün kattı. Şimdi de sevgilisinin yönettiği ‘‘Asansör’’ filminde ilk kamera deneyimini yaşıyor. Duyduklarımıza göre oldukça da başarılıymış.

Esra Dop, adı podyumlardaki başarılarından çok skandallarıyla anılan bir manken. Mert Ekren'le bir barışıp bir ayrılan genç kadının yıllar önce Emrah'la başrolü paylaştığı ‘‘Güneşin Battığı Yerde’’ adlı filmi, onun ilk ve son film deneyimi olmuştu.

Esin Moralıoğlu şu sıralar Sinan Çetin tarafından yönetilen ‘‘Pembe Yalanlar’’ adlı filmin çekimleriyle uğraşıyor. Moralıoğlu'nun bir bar şarkıcısını canlandırdığı dizide diğer rolleri Teoman ve Okan Bayülgen gibi isimler paylaşıyorlar. Moralıoğlu önümüzdeki günlerde yine Sinan Çetin tarafından yönetilecek olan ve aynı kadronun rol alacağı ‘‘Mum’’ isimli filmde de oynayacak.

Hollywood’un son trend’i

Cindy Crawford, ilk sinema sınavını verdiği ve William Baldwin'le

birlikte oynadığı ‘Fair Game’’ adlı macera filminde tehdit edilen genç

bir kadını canlandırıyordu. Tabii Baldwin de onu kurtaran yakışıklı

polisi...

Cameron Diaz da sinemaya geçmeden önce hayatını modellik yaparak kazanıyordu. Asıl çıkışını Julia Roberts'la oynadığı ‘‘My Best

Friend's Wedding’’ (En İyi Arkadaşım Evleniyor) ile yaptı.

Milla Jovovich ilk önce ‘‘Return to the Blue Lagoon’’ (Mavi Göle Dönüş), daha sonra ‘‘The Fifth Element’’ (Beşinci Güç) filmleriyle sinemaya hızlı bir giriş yaptı. O artık bir model değil, oyuncu olarak anılıyor.

Kate Moss, 1999 BBC-İngiliz Kısa Film Festivali'nde gösterilecek 23 dakikalık sanat filmi ‘‘Original Copies’’de rol aldı. Ancak bu onun son film deneyimi olmayacak gibi görünüyor.

Shalom Harlow, James Bond filmlerinin ünlü aktörü Pierce Brosnan'la oynadığı ‘‘The Thomas Crown Affair’’le yakında gözönüne çıkacak. Daha önce ‘‘In & Out’’ (Vücut Dili) adlı romantik komedi filminde de görünen top model, ayrıca şu sıralar ‘‘Cherry’’ isimli filmin çekimleriyle uğraşıyor.

Donna Karan'ın ünlü modeli Esther Canadas da Pierce Brosnan ile birlikte ‘‘The Thomas Crown Affair’’ filminde oynayacak.

Claudia Schieffer şu sıralar tüm vaktini film çalışmalarına vermiş gibi görünüyor. ‘‘Desperate but not Serious’’, Robert Downey Jr. ile oynadığı ‘‘Friends & Lovers’’ ve halen çekimleri süren ve Matthew Modine ve Beatrice Dalle ile oynadığı ‘‘The Blackout’’ (Karartma) adlı filmleri çok yakında izleyicilerin beğenisine sunulacak. Bakalım Claudia podyumda olduğu kadar kamera önünde de yetenekli miymiş?

Charlize Theron da Woody Allen'in ‘‘Celebrity’’sinde ilk kamera deneyimini yaşadı. Yine bir modeldi ama bu sefer tüm dünyanın izlediği bir defileye çıktı.

Theron ayrıca dünyaca ün yaptığı ‘‘Devil's Advocate’’ (Şeytanın Avukatı) filminde Keanu Reeves ve Al Pacino ile oynadı. Daha sonra da ‘‘Mighty Joe Young’’ (Bebek Joe) filminde hayvanat bahçesinden kaçan bir gorili kurtarmaya çalışan bir havyansever rolündeydi.

Hugh Grant'in sevgilisi Elizabeth Hurley de artık modellikten çok sinema kariyeriyle ilgileniyor. Birçok filmde küçük roller alan Hurley, son olarak Mike Myers ile başrolünü paylaştığı ‘‘Austin Powers’’la büyük başarı kazandı. Hemen ardından da sevgilisi Hugh Grant’le rol aldığı ‘‘Mickey Blue Eyes’’ı çevirdi.

Eda ÖZELMAS

8 Eylül 1999, Çarşamba, Hürriyet Kelebek Eki.