3 Mayıs 2011 Salı

Herkesin seksi tanımı kendine

Azize BERGİN / Pınar YILMAZERLER

Seksi sözü dilimizden hiç düşmüyor. Sürekli olarak okurlar veya izleyiciler arasındaki anketlerle dünyanın en seksi kadın ve erkekleri seçiliyor. Peki ama seksi olmak ne anlama geliyor? New Woman dergisinin araştırmasına göre milenyumda ‘‘seksi olmak’’ herkese göre çok farklı...

Seksi olmak ne anlama geliyor? Mükemmel vücut, dağınık saçlar, parıldayan cilt ve sahip olduklarını kullanmayı sağlayan akıl acaba ‘‘seksi’’ sıfatını taşımak için yeterli mi?

New Woman Dergisi'nin yaptığı araştırmaya göre seksi olmanın ‘‘öncelikle’’ genel kuralları var. Fakat bu kavramın kişilere göre değişik anlamlar taşıdığını da kabul etmeliyiz. Tıpkı güzellik gibi -ki son zamanlarda güzellik anlayışının da tamamen değiştiği bir gerçek- seksi olmak da kişilere göre değişiyor.

Ünlü yıldız Sophia Loren'in bir sözü var. Diyor ki: ‘‘Cinsel çekicilik, yüzde 50 sizin sahip olduğunuz özelliktir, yüzde 50 de başkalarının size yakıştırdıkları sıfattır.’’

Dünün seksi kadın ve erkeklerinde var olan özelliklerle bugünün kadın ve erkeklerinin taşıdıkları özellikler çok farklı. Günümüzde seksi bir kadın sayılmak için göğüslerin dolgun olması şart değil. Dümdüz, tahta göğüslü bir kadın da pekala seksi olabiliyor. Yarı çıplak olmak yerine bir bacağı boydan boya gözler önüne seren derin yırtmaçlı uzun bir etek seksi bir kıyafet sayılıyor. Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Peki, seksi olmak ne anlama geliyor? Dünya basının gündeminden hiç düşmeyen ünlü yıldızlar bu soruyu bakınız nasıl yanıtlamışlar:

Jennifer Lopez: ‘‘Tehlikelidir’’

Eğer ben bir basketbol oyuncusu olsaydım, basketbol liginin en çok korkulan oyuncusu ilan edilirdim. Benim ne zaman, ne yapacağım hiç belli olmaz. Çok yönlü bir sanatçıyım. Ve karşımdaki kişilere her özelliğimi belli etmek istemem. Bazen usta bir dansçı olurum, bazen şarkılarımla karşımdakini kendinden geçiririm. Ve bazen de oyuncu yanım ağır basar. Gerektiğinde çok acımasız olmayı da başarırım. Bence seksi kadından korkulmalı. Çevresindekileri çekiciliğiyle etkileyen kadın aynı zamanda tehlikelidir de. Çekiciliğine kapılan kişiyi doğduğuna pişman edebilir.

Benjamin Bratt:‘‘Çıplak olandır’’

Sevgilim Julia Roberts'e daha çok zaman ayırabilmek için beni üne kavuşturan ‘‘Law and Order’’ isimli dizideki rolümü bıraktım. Julia Roberts'i gerçekten çok seviyorum. Güzel bir beraberliğimiz var. Bence seksi olmak için belli giysileri giymek ya da belli davranışlarla dikkat çekmek gerekli değil. Çıplak olan bir kadın, sevgilisinin gözünde seksidir. Aynı şekilde çıplak olan bir erkek de sevdiği kadının gözünde seksidir.

Ben Affleck: ‘‘Soğuk görünümlüdür’’

Ben California'da doğdum, orada büyüdüm. Kadınlar hep benimle olmak istiyorlar. Erkekler bana benzemek için çırpınıyorlar. Soğuk görünüşüm sayesinde seksi erkekler listesine girdiğimi sanıyorum. Evet, soğuk görünen erkekler seksi olma şansına sahip. Erkeğin sakin ve soğukkanlı tavırları, kadınları çok etkiliyor. Öfkeli, kavgacı erkekler yerine soğukkanlı ve sakin olanlar tercih ediliyor. Bunda cinsel dürtü yaratan bir özellik var.

Charlize Theron: ‘‘Tatlı ve yumuşaktır’’

Ben Güney Afrika'da bir koyun çiftliğinde büyüdüm. Altı yaşında bale dersleri almaya başladım. Onaltı yaşında New York'a geldim ve manken oldum. Şimdi de başarılı bir sinema oyuncusuyum. Çevremdeki kadınlara baktığım zaman bir şey dikkatimi çekiyor. Hollywood kadınları seksi görünmek için olağanüstü çaba harcıyorlar. Kimi dekolte giyimiyle seksi olmaya çalışıyor, kimi bakışlarıyla, kimi şuh tavırlarıyla etki yaratmak istiyor. Oysa benim kanımca ancak hoş bir kadın seksi olabilir. Hoş derken, tatlı tatlı gülümseyen, nazik ve ortama uyum sağlayan kişi demek istiyorum. Bence seksi kadın böyle biridir.

Cameron Diaz: ‘‘Açık sözlüdür’’

Sinema dünyası beni egzotik güzel olarak tanıdı. Babamın Kübalı olması, anne tarafından alman ve İngiliz kanı taşımam,bana bu sıfatı kazandırdı. Mankenliği bırakıp sinemaya geçtikten sonra beni ağır bir şekilde eleştirenler oldu. Ben kendimle dalga geçmeyi başarınca eleştirilerin arkası kesildi. Açık sözlü olmak bence en etkileyici özellik. Kadın ne istediğini ne istemediğini açık açık söylerse, etkileyici ve seksi olur.

Gwyneth Paltrow: ‘‘Kalitelidir’’

Tiyatro okulunda kaliteli olmayı öğretmiyorlar. Bu, aslında insanın içinden gelen bir duygudur. Davranışlarınızla, bakışınızla hatta konuşma tarzınızla sıradan biri olmadığınızı kanıtlarsınız. Seksi kadın da böyle kaliteli olmayı başaran kadındır. Bir bakışın, bir el hareketinin çok büyük önem taşıdığını kabul etmek gerek. Seksi olmayı adi olmakla aynı kefeye koyanlar çok yanılıyorlar. Aslında ucuz kadınla seksi kadın birbirinden çok farklıdır.

Harrison Ford: ‘‘Kalıcıdır’’

Bugüne kadar 40'tan fazla film çevirdim. Zamanla yüzümde kırışıklar belirdi, saçlarım kırlaştı. Ama giderek sinemada daha çok aranan ve beğenilen aktör oldum. Bu arada pek çok aktör kısa süre için yıldızlaştı ve daha sonra da unutuldu. Oysa ben yıllardır sinemada varlığımı sürdürüyorum. Seksi bir erkek olduğumu söylüyorlar. Seksi erkek kimdir, sorusuna ben kalıcı olmayı başaran, her zaman çevresindekilerin dikkatini çekmeyi başaran kişi seksidir yanıtını veriyorum.

Julia Roberts:‘‘Gerçektir’’

Benim pek çok kusurum var. Onları düzeltebilmeyi çok isterdim. Fakat o zaman da gerçek kimliğim kaybolacaktı. Kadınlar seksi görünmek için estetik cerrahlarından, makyaj uzmanlarından yardım istiyorlar. Oysa kadın gerçek haliyle çekici olur. Seksi sıfatını kazanmak için mükemmel olmak gerekmez. Tam aksine çok çirkin bir burun, ameliyatla düzeltilmediği için kadına özellik kazandırır. Bence olduğu gibi görünmek kadını seksi yapan en önemli özelliktir.

Türkler ne diyor?

Sema Şimşek: ‘‘Romantiktir’’

Bir erkeğin bana çekici gelebilmesi için öncelikle güzel bakması gerekir. Çirkin bir erkek olsa bile bakışları güzelse etkilenebilirim. Bir de güzel gülen erkekleri severim. Bana çekici gelen tek erkek Burak. Bana şiir yazdığı gün ona aşık oldum. Romantizmi bana çekici geldi. Gerçi bazen de hiç romantik olmayabilir. Mesela Burak özel günlerde hediye almaktan nefret eder. Ama hiç ummadığım bir anda da elinde bir hediyeyle gelir. Bana gelince; kendimi asla seksi bulmuyorum. Kendimi iyi hissettiğim günlerde dikkat çekici oluyorum, o kadar.

Tan Sağtürk:‘‘Zekidir’’

İnsanlar zaman zaman kendi kendilerini ispatlamak için ayna tutarlar ve kendilerini değerlendirirler. Böyle zamanlarda kendime baktığımda hiç seksi olmadığımı düşünüyorum. Benim doğallığımda seksilik yok. Ama hayatta istenirse böyle bir rol yapılabileceğine inanıyorum. Tabii ki bu sadece rol olur. Bir kadının çekici olmasının seksapelle alakası olduğuna inanmıyorum. Herşey zekaya bağlı. Çok güzel bir kadın, anında çirkin bir kadına dönüşebilir. Dolayısıyla çekicilik dış güzellikle ilgili bir kavram değil. Elbetteki her insanın kendine göre bir çekiciliği var. İlk etapta dış güzelliği insanı etkileyebilir. Ama ben insanın içindeki güzelliğin, dışına vurduğuna inanıyorum. Ardından da sıra, sadece sizinle karşı tarafın arasında kalan o madeni keşfetmeye gelir.

Şebnem Dinçgör: ‘‘Şahsiyet sahibidir’’

‘‘Kendimi seksi buluyorum’’ diyen bir insan kadar kimse itici olamaz. Hele hele bunu bir kadın söylüyorsa daha da kötü. Çünkü bu karşı tarafın takdirine kalmış bir şeydir. Ben kendimi seksi bulmuyorum. Zaten seksi görünmek de istemem. Bazen iyi giyindiğimde kendimi hoş hissediyorum, ama seksi değil. Bir insanın bana seksi gelmesi için öncelikle ses tonunun etkileyici olması gerekiyor. Kendinden emin, kibar, şahsiyet sahibi, yalan konuşmayan, özellikle dedikodu yapmayan erkekler bana göre çok seksi ve çekicidir.

Hürriyet Kelebek 2000